Kjøp av frieser.

Føll/unghest:
Ønsker du å forme din egen hest mens den vokser til, utdanne den etter eget ønske, lære den alt den trenger å vite for å kunne bli en stødig og god hest til ditt bruk. Da kjøper du et avvent føll.
Å velge et føll krever at du har erfaring evnt setter deg inni hva som er viktig at føllet får erfaring med. Du må også vite hvordan du skal fore føllet riktig i de første leveår for å få en sunn og frisk hest senere.
Når du har bestemt deg for et føll kan det være lurt å lage seg en liten oversikt over hva føllet trenger å lære. Hovpleie bør være en naturlig del av daglig stell, tilvenning til børsting, stå rolig på stallgangen, sjekk av munn o.l. Alt du kan tenke deg som gjør at tilvenning til sal, hodelag med bitt, tommer og drag til vogn går så greit som overhodet mulig.
Det er også lurt å leke med føllet ditt, bruk presenning, poser o.l som fort kan være skummelt i leken. Da øker du sjansen for at du får en trygg hest som stoler på deg og det du presenterer for den.
Ved kjøp av en ett eller toårig unghest er det ofte vanskelig å se hvordan hestens eksterioør vil bli. Hester vokser veldig ujevnt og kan se merkverdige ut i den alderen, men det sier ingenting om den vil ende opp som en hest med harmonisk eksteriør.

Drektig hoppe:
Om du vil gå for å kjøpe en drektig hoppe er det en fordel å vite litt om hvordan du skal fore og trene henne. Dette kan du få informasjon om hos selger eller innhente gjennom de som driver med oppdrett her hjemme i Norge eller evnt i Nederland.
Det er viktig å vite når forventet følling skal skje, for å kunne forberede seg på dette. Heng gjerne opp kamera noen uker i forkant av føllingen for bedre å kunne følge med på hoppen og hennes adferd. Følg også med på om det kommer okspropper på hoppens jur, da nærmer det seg følling. Om det er en førstegangsfødende kan det være en fordel om du kan være tilgjengelig om hun skulle trenge hjelp. Det bør en være så langt det lar seg gjøre også på erfarne hopper.
Det kan også være lurt å kjøpe en hoppe som allerede er opptatt i stamboken, da unngår du skuffelsen om din hest av en eller annen grunn ikke skulle komme i stambok ved en kåring.
Om en kjøper en hoppe for å bruke både i sport og til avl, må man ha i bakhodet at det vil være perioder hvor hoppen ikke kan brukes som konkurransehest.
 
Kjøp av hingst:
Frieserhingster er kjent for å ha et godt temperament, og er for det meste ukompliserte å ha i stallen. Men som hingsteeier bør du være tydelig med grenser og helst ha noe erfaring med hingster generelt.
Som kjøper kan en ende opp med skuffelse om en kjøper hingst i håp om å få den avlsgodkjent i KFPS. Av hver tusende hingsteføll som er født blir kun 4 -5 stykker funnet egnet til å gjennomgå tester for å kanskje bli avlshingst.
Til sist må en huske at det kan gi noen praktiske problemer å ha hopper og hingster på samme stall, men det er ikke noe som er uoverkommerlig.

Vallak:
Å kjøpe en vallak er ofte mer ukomplisert med tanke på hoppe på stallen. Er vallaken i tillegg godt utdannet innen ridning og/eller kjøring er det en fornøyelse å eie en. Prisen blir selvsagt høyere på en vallak som er godt utdannet. Om vallaken er kåret og opptatt i stambok som stervallak eller stambokvallak kan dette være et tegn på kvalitet.
På vår hjemmeside finner du oppdrettere i Norge. Lurer du på noe angående kjøp av frieser eller anskaffelse av føll, ta kontakt med de så får du grundigere svar på det du måtte lure på.

Stambog:
NFF anbefaler kjøp av friesere som har stamtavle og pass fra KFPS. Det finnes hester som ikke har disse papirene i orden, vi anbefaler at kjøper viser forsiktighet med kjøp av disse. Det finnes hopper som er bedekt med hingster som ikke er KFPS godkjente.
Masse lykke til i ditt søk etter din perfekte følgesvenn. Frieseren er en venn for livet