Er du så heldig, at du sitter med en flott frieserhoppe, eller sitter du å drømmer om å en dag eie en selv? En ting som ihvertfall er felles for dette, er alt en bør vite å sette seg inn i når det kommer til avl på frieser.
Når man vurderer å insiminere en hoppe, er det mange ting det skal taes hensyn til. Man kan ikke bare velge hingst ut i fra prestasjoner og et fantastisk flott utseende. Det er nok mer komplisert enn som så. Når frieserhoppene stilles til kåring og bedømmelse som 3 års, vil de få et skjema fra KFPS hvor dommerene har skrevet ned sin kritikk til hoppen. Dette skjemaet heter «linearscore» og ser ut slik som skjema til høyre.
I tillegg får også hoppen også poeng på; Rasetype/ramme//ben/skritt og trav. Summen av denne scoren, avgjør om hoppen blir stb, 3 pr stb, 2 pr ster eller 1 pr ster. Er score for lav, kommer hoppen IKKE inn i stamboken og forblir i føllboken som VB.
Totalen av disse skjemaene, er de du skal bruke når en skal velge ut hingst til sin hoppe. En god regel er, finn de 3 svakeste punktene på hoppen din, det kan vere; korte framben, feik vinklet kryss, og dårlig skritt. Det man da skal gjøre, er å prøve å finne hingsten som kan forsterke disse svake sidene på hoppen din, dette finner man gjennom å se på avkomsresultatene til hingstene.
Det å skulle insiminere hoppen sin, er som oftest en hendelse fylt med spenning. Man har bestemt seg for hingst, og man har registrert syklus-intervallen til hoppen. Har du ikke registrert hoppen din i brunst, kan en dyrlege finne ut hvor i syklusen hun er ved hjelp av ultralyd. Det er flere hingstestasjoner rundt om i landet hvor du kan stalle opp din hoppe til insiminering. Dette er nødvendig om du skal benytte deg av frossen-sæd. Skal du insiminere med fersk sæd, kan du undersøke med din veterinær om han eller andre veterinærer i ditt område kan insiminere hoppen hjemme på stallen.
Når dato for insiminering er klar, bestilles sæden fra Holland. Søndager er nokså vanskelig å få sendt sæd på, men undersøk dette med en aktuelle hingsteholder i Holland. Sæden blir tappet på morgenen av den aktuelle hingsten i Holland, for så å bli sendt til gardemoen med fly. Her kan du hente den edle dråper selv, eller budbil kan ordne dette. Vi anbefaler å ta turen selv, da det er viktig å få de fram i behold.
Når hoppen er insiminert, er det bare å begynne å telle dager i spenningen om hun har tatt seg, dette gjøres fra dag 16.
Drektighetslengden
Hesters gjennomsnittlige drektighetslengde er 342 dager, ca. 11 måneder, men den kan variere fra 321 til 365 dager. Forlenget drektighet er vanligvis ikke noe problem, men dersom du er bekymret bør du be veterinæren om å undersøke hoppa for å undersøke om hun fortsatt er drektig og at alt går som det skal.
Det er svært viktig at hoppa får mosjon. Hoppene kan ris forsiktig de første 4 til 5 drektighetsmånedene. Etter dette vil hun klare å mosjonere seg selv tilstrekkelig dersom hun har tilstrekkelig plass ute. I sendrektigheten er det viktig at hoppa får røre seg regelmessig i paddocken. Kraftig trening anbefales ikke i noen stadier av drektigheten.
Hopper aborterer av og til:
• Dersom du oppdager vaginal utflod eller melk som drypper fra spenene under drektigheten bør du ringe veterinæren.
• Dersom du finner restene av morkaken eller et foster bør du legge det til side slik at veterinæren kan undersøke det. Det kan hende veterinæren klarer å finne årsaken til aborten og at han deretter kan behandle hoppa for å unngå abort i en eventuell neste drektighet.
• Hopper kan abortere uten påkjenning, men komplikasjoner kan oppstå. Du bør derfor ringe veterinæren for å få hoppa undersøkt. Komplikasjoner som tilbakeholdt etterbyrd er livstruende så vær spesielt oppmerksom på om etterbyrden kommer.
Friesere og følling
Hopper er skapt slik at de fra naturens side har generelt lette fødsler. De tingene som kan gå galt, er nesten alltid slik at du enkelt kan rette det til om du er til stede. For sikkerhets skyld: Skaff deg en oversikt over veterinærvaktordningen for ditt distrikt i den aktuelle tiden, og ta en prat med de forskjellige veterinærene på forhånd og/eller eventuelt andre du kan tilkalle ved behov. På den måten har du skaffet deg litt «goodwill» om du skulle behøve det. Og ta med deg mobiltelefonen ut i stallen
Når skal hoppa følle? Det er vanligvis lett å konstatere at det ikke er mer enn få dager/timer igjen, men det krever at du er oppmerksom og at du lærer hoppa å kjenne på forhånd. Gjør det til en regel å observere henne i noen minutter nå og da, inne og ute, uten at hun er klar over det. Hun vil ofte forandre adferd den siste dagen (noen ganger den siste uken) og bli mer urolig. Følg med på utviklingen av juret, og sjekk det om morgenen før du slipper henne ut. Siden enkelte hopper godt kan følle allerede etter 10 måneder (eller gå så lenge som 12 måneder), bør du ikke vente for lenge med å begynne. Du vil også registrere at hun blir mer «sigen» , og at hun blir stadig slappere i bekkenbåndene på hver side av haleroten. Det absolutt sikreste tegnet er melken. Juret fylles opp i ukene før fødselen av en klar, etterhvert kanskje litt seig væske som forandrer seg til hvit melk noen timer før hoppa føller. Noen av hoppene får også såkalte vokspropper i juret, men ikke vent på dem. De aller fleste føller i løpet av de neste 24 timene etter at melken har blitt hvit. Klem ut en dråpe i hånden din (obs! Rene hender!) morgen og kveld når juret begynner å bli stort. Er dråpen hvit, er det bare å holde seg i stallen. En hestefødsel er vanligvis over på 15-20 minutter, og vi anbefaler virkelig for hoppen og føllets del, at du er der til hjelp om det skulle behøves.
Det er lurt å notere de forskjellige stadier på slutten av drektigheten fram mot fødsel, slik at man husker det til neste gang – en glemmer fort!
Unnatak: Også her er det unntak fra regelen. Noen få hopper får ikke ordentlig jur før de føller og noen hopper kan ha hvit melk silende fra juret i dager, kanskje så lenge som i en uke. Det er ikke nødvendigvis noe galt. Spør noen som har erfaring, hvis du er usikker.
Selve fødselen er vanligvis fort unnagjort.
Den ytre fostersekken brister, vannet går, i løpet av minutter kommer den indre fostersekken med frambeina og etter hvert hodet til syne og etter ytterligere noen minutter begynner selve utdrivningen av fosteret. Din viktigste jobb er å se til at hoppa ikke har lagt seg klint opp i veggen, slik at fosteret blir hindret i å komme ut.
Etter at vannet har gått, tar det vanligvis noe tid før det skjer noe mer. Nå er det lettest å rette på eventuelle feilstillinger. Det kan være nok at hoppa reiser seg og går litt rundt, da siger føllet tilbake ned i buken på hoppa igjen. Neste gang hun legger seg ned, er føllet ofte i riktig stilling. (Ikke nøl med å tilkalle veterinæren hvis du mener noe er rav ruskende galt.) Når hoppa begynner å presse, bør man følge med på om hun klarer jobben selv. Noen ganger kan det være nødvendig å hjelpe til, som oftest er det skulderpartiet som er vanskelig å få igjennom fødselskanalen. Dra forsiktig i føllets framben når hoppen presser, når kroppen er ute, lar du bakbenene til føllet ligge igjen i fødselskanalen, dette order dem fint selv.
La føllet ligge der, det er veldig viktig at blodet fra navlestrengen får pumpe inn i føllet, og du skal ikke begynne å kutte denne, dette gjør hoppen selv eller den ryker på «rett sted» når hoppen reiser seg eller føllet kravler av gårde mot mor. Om hoppen reiser seg raskt opp rett etter fødselen, og navlestrengen ryker og den blør, kontakt da veterinær.
Neste viktige skritt er råmelken. Folungene er født rene for parasitter og antistoffer og har ikke noe eget forsvar mot sin nye verden. De får tilført de livsviktige antistoffene via moren. Hoppas melk er «rå» i flere dager, men føllet mister raskt evnen til å oppta de store molekylene i råmelke
n. Et tips er at du kan melke hoppa for mellom 1 – 2 dl i en tåteflaske, og la føllet suge så mye den vil av dette. Etter en time kan dette gjentas. Det er utrolig viktig at føllet får i seg råmelk så fort som mulig!
Vask stumpen på navlestrengen med jodvann.
La mor slikke føllet rent, og pass på at det kommer seg på benene i rimelig tid, og at tarmbekket kommer ut.
Om føllet er slapt og svakt etter 12 timer, ta kontakt med veterinær, føll er sjøre, og tarmfunksjonen er ikke optimal på ennå noen dager, og det er veldig viktig at den får tømt seg for tarmbekk.
Etterbyrden
Frieseren har i flere tilfeller problemer med å få ut etterbyrden etter fødsel. Vi har selv erfart dette, og et godt tips er å først knyte den opp så hoppen ikke tråkker på den å skader underlivet sitt. Deretter kan du ta en REN pinne, og tvinne rundt forstersekken, slik at den tvinner seg inn til resten av etterbyrden. Poenget med dette, er at den skal bli smalere. Tvinn ca 100 ganger, og ta hoppen med på en liten gåtur( ikke gå fra føllet uten tilsyn, og ikke for langt unna føllet). La så hoppen stå, og se om etterveene setter i gang. Tvinn 100 ganger til, og la hoppen stå sammen med føllet. Dette pleier å hjelpe, men gjør det ikke det, kontakt veterinær.
Husk å undersøke etterbyrden når den kommer ut. Den skal være hel, og har fasong som en slags bukse. Er du i tvil, få dyrlegen din til å se på den, er det biter igjen i hoppen må hun få antibiotika behandling.
Føllet og mor
Etter at føllet har kommet seg på bena, fått i seg melk og spiser selv, fått ut tarmbekket og mor er frisk og rask, er det viktig at de får fred til å knytte sine bånd. Allerede når føllet er noen timer gammelt, kan de få på grime og løfte ben/bli tatt på , og det er veldig sunt for føllet å få tilbringe tid med mennesker i sine første levetimer, men viktig at det også får fred sammen med sin mor.
Kilde: Stall Myhre