Norsk Frieserforbund

RASETYPISKE TEGN

En frieserhest skal være helt sort, uten noen avtegn. Noen hvite hår eller en liten hvit stjerne i pannen er tillatt.

Andra karakteristiske kjennetegn er lang man, kraftig hovskjegg, en vakker langstrakt og kurvet hals og ett edelt hode med uttrykksfulle øyne og små, oppmerksomme ører med ørespisser som søker innover mot hverandre.

Ett annet kjennetegn er Frieserhestens karakteristiske trav med høye kneløft.

Ideal mankehøyde for hopper ligger mellom 1.55-1.65 m og for hingster mellom 1.60-1.70 m.

Frieserhesten er intelligent og lettlært, og rasetypisk er de veldig sosiale og kontaktsøkende.

” Moderne typen” respektive” gamle typen”

I dag snakker man mye om den” moderne”, respektive” gamle” typen frieserhest. Den gamle typen er helt enkelt det sene 1800-tallets og tidlige 1900-tallets frieserhest som var kraftig med relativt korte ben, bygget for hardt arbeid i jordbruket. Selv om flere og flere bønder gikk bort fra å bruke dem fordi de brukte for mye energi på sine dansende bevegelser også som litt tyngre bygget type.
Den” moderne” typen, ble avlet frem siste halvdel av 1900-tallet. Den er edlere, mer langbent og egnet seg ikke lenger like godt til tunge drag innen landbruket. Denne ble populær blant de velstående som bare brukte hesten foran staselige vogner til og fra kirken og andre sammenkomster.
I dag finner vi begge typene og forskjellene mellom dem er vannet ut og kan være vanskelig å se for det utrente øye.. I framtiden kommer sikkert den” moderne” typen å dominere, selv om mange, spesielt frieslandske bønder, verner om den” gamle” typen.

Det er spennende å følge utviklingen og vi håper at begge typene får en plass i frieseravlen også fremover.