Norsk Frieserforbund

Føllregistrering

Om du er så heldig at du får oppleve gleden av å avle frieser, må du registrere fødsel av føll under MY KFPS, Link:  LOGIN MY KFPS

Dette krever medlemskap både i Norsk Frieserforbund og KFPS, se her for hvordan få tilgang til MY KFPS: Link til info om MY KFPS

KFPS har regler for hvilket navn føllene skal ha, disse rullerer på hvert 8 år, og i 2019 skal navn begynne på J, K eller L. Det er ikke mulig å registrere føll med et navn som begynner på en annen bokstav.

Inne på MY KFPS kan du laste ned «Birth Notification» som er lagt inn under din hoppe. Registrering SKAL skje innen føllet er 14 dager. Om man ikke kan sende dokumentet inn digitalt så ta kontakt med KFPS, da får du en papirversjon som du kan sende inn, serviceavgift tilkommer.

Når føllet er registrert i KFPS, kan du laste ned Birth Certificate». Dette må du sende kopi av til Norsk Hestesenter for å motta CHIP samt skjema for tilleggsregistrering ( siden Friesere får pass fra Nederland).

Når du har registrert føllet inne på «my horse» kommer det opp muligheten til å skrive ut et «birth confirmation» som skal fylles ut og sendes inn til KFPS sammen med Chip og DNA/hårprøver for å få pass og papirer til føllet.

Sendes til:

KFPS
Adress Oprijlaan 1
9205 BZ Drachten,
Nederland

 

Om du har bedekt/insiminert din hoppe med en føllbokhjingst eller en hingst godkjent i den Tyske foreningen, må du rapportere dette inn til KFPS selv. KFPS vil kreve DNA av både føll, hoppe og hingst, og føllet blir ikke registrert i stamboken, men i Bijboek 1 eller Bijboek2.

Enkel oversettelse;

¤ Geboren op: Fødselsdato
¤ Geslacht: Sett en strek over det som ikke passer:  Hengst (hingst) Merrie (hoppe)
¤ Kleur: (farge) fyll inn Black eller Zwart
¤ Aftekeningen: (Hvite avtegn) Skriv inn om ditt føll har noen hvite avtegn eller stjerne.
¤ Naam veulen: (Navn) 2019 skal det begynne på J, K ellerNederst fyller du inn navnet på eier av hoppa, og eier av føllet.

Opmerkingen (Notater) Det krysser du av på dersom aktuelt:
¤ Gust gebleven -Ikke drektig
¤ Verworpen – Kastet føllet
¤ Dood geboren – Døfødt
¤ Kort na de geborte gestorven– Død rett etter fødselen
¤ Missmaakt geboren– född Vanskapt (Her vil gjerne KFPS også vite hva som var galt med føllet)
¤ Dwergveulen– Dvergføll
¤ Waterhoofd – Vannhode
¤ Anders, nl- Annet, skriv ned dersom det er noe annet aktuelt å rapportere.

Dersom ditt føll er vanskapt eller har andre feil, er det viktig for den framtidige avl av rasen at dette blir rapportert til KFPS. Det er også veldig bra om det kan tas DNA gjennom hårprøver ( med hårsekker, ca 50 hår) til forskning.