Norsk Frieserforbund

Forberede hesten til kåring

Når du skal vise hesten din til kåring, er det først og fremst viktig at den er korrekt trent. Norsk Frieserforbund har hvert år kurs i hvordan trene din hest til kåring, og dersom du ikke har vært på dette kan du sende oss en mail for tips og råd ( styret@norskfrieserforbund.no)

Til kåringen skal jo også hesten skinne litt mer enn normalt, så det er lurt å vaske den et par-tre ganger uken før kåringen. Klipping og trimming av ansiktshår, hovskjegg, ører med mer kan bestilles når du melder på kåring hos Norsk Frieserforbund, dette blir da gjort av profesjonelle fra Nederland når du ankommer kåringen. Her er noen tips til hva du bør gjøre før hesten skal vises:

  • Vask hele hesten godt 2 til 3 ganger uken før kåring. Vask og gre godt igjennom man og hale. Puss hesten godt og spray den i show shine. Glitter er ikke lov.
  • Smør på babyolje/vaselin på mulen så den skinner.
  • Høvene lakkeres med «hoof black», ha så på hovolje.
  • Manen skal vises løs og naturlig.
  • Det er tradisjon å vise i hvitt hodelag, men svart er også ok. Om hesten har et mindre edelt hode er det lurt å velge sort da hvitt fremhever hodet.
  • Husk nummerlapp.
  • Husk hestepass med gyldig vaksinasjon samt stamblad.
  • Skal du vise føll må du ha chippet det på forhånd og medbringe veterinærpapirer.

 

Kort oppsummering og hva som foregår på kåringen

Husk å ta med vann og forbøtte til boksen, samt mat til hesten din. Når du ankommer kåringsstedet må du vise vaksinasjon og levere stamblad før du kan laste av hesten din.

Før kåringen starter skal alle hester Chip leses, samt hester over 3 år stangmåles. Det er viktig at eier/fremviser av hesten er tilstede ved dette.  I programmet står ca tider for de forskjellige klassene, men forsinkelser kan forekomme så det er viktig å følge med på når din klasse starter. Før hesten din skal vises gjør du den klar, for så å komme til kåringsringen. Her skal du levere fra deg hesten til handlerne fra Nederland som viser hesten din for dommere. Dersom du ønsker å vise hesten selv kan du selvfølgelig det. Hesten stilles først opp foran dommerne. Så skal den skritte i en trekant vekk fra dommerne. Deretter vises den i trav.  Avhengig av hvor mange hester det er i klassen, får du enten resultatet med en gang ved få hester, eller du må ut og vente på tur til å eventuelt komme tilbake sammen med resten av klassen for premiering. Dersom hesten din skal inn i ringen igjen sammen med resten av klassen, skal de skritte rundt i trekanten. Eier/fremviser av hesten må da gå med den selv. Det er da viktig at du får hesten til å slappe av å gå med god takt og bæring i aktivt skritt.

Dersom du er så heldig at det går kjempebra, kan du bli kalt inn til senere premiering for beste hoppe/beste vallak/ beste unghest/ best in Show!

Dersom du har spørsmål om kåringen må du gjerne sende oss en mail!